Vorming

Beeld Muntuit

Spelenderwijs Experimenteren met ander geld

Het geldsysteem op een speelse wijze aanpakken? Dat kan! Verschillende hedendaagse en historische muntsystemen passeren de revue. Welk systeem verhoogt de spelvreugde? In hoeverre lijkt het resultaat op ons huidig geldstelsel?

Er zijn 2 spelen die wij aanbevelen:

 • Enrich - een interactief spel in 2 korte rondes waarbij de spelers een rol binnen de kennismaatschappij aannemen (een productie van Muntuit en VITO)
 • Pension plan - een verkenningstocht in de wondere wereld van ons geld en hoe het je keuzes en gedrag - zonder dat je dat per se door hebt - beïnvloedt (een productie van Happonomy)

Reserveer jouw spelsessie

lezing/webinar De gemeenschapsmunt, een veelbelovende in-cent-ive voor je plannen

Gemeenschapsmunten worden wereldwijd gebruikt om verschillende maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Ongetwijfeld ook die van jouw organisatie of gemeenschap. Tijdens een interactieve lezing gaan we samen aan de slag rond de diverse mogelijkheden. Kies 1 of meerdere van onderstaande 8 maatschappelijke thema's die voor jou van toepassing zijn:

Boost je buurt

Heeft je buurt/stad/wijk nood aan wat meer aandacht? Is er veel enthousiasme en potentieel maar komt het niet volledig tot zijn recht? Probeer dan een gemeenschapsmunt! Wist je dat de Rabotwijk in Gent dankzij de Torekes properder, leefbaarder en socialer is geworden?

Groen is het nieuwe goud

Ben je een burgercollectief dat streeft naar meer groen in de straten of wil je als lokale overheid je inwoners inschakelen om je duurzame beleidsdoelstellingen te halen? Doe zoals Bonheiden waar het fietsgebruik op enkele maanden van 12% naar 65% steeg!

Circuleren kan je leren

Wist je dat er in Duitsland een streek bestaat waar de gemeenschapsmunt 3x sneller circuleert dan de euro? Gevolg: iedereen doet mee en de lokale koopkracht stijgt. Blijft de munt te lang in een wallet zitten dan vloeit deze naar een plaatselijk goed doel. Ook ondernemers worden overtuigd om lokaal aan te kopen. Wil je meer weten over een gemeenschapsmunt als lokale katalysator? We leggen het van naaldje tot draadje uit.

Lokaal is het nieuwe normaal

Zet met een gemeenschapsmunt in op de plaatselijke (detail)handel die zo deel uitmaakt van een sterk netwerk waarin lokaal shoppen wordt beloond. Zo pioniert stad Sint-Niklaas om hun lokale premies, vergoedingen, cadeaubonnen,... om te vormen naar een echte stadsmunt. Op die manier worden deze middelen verder lokaal besteed, in plaats van als euro's te verdwijnen in de globale economie.

Netwerken, da's geven en nemen

Niet enkel op individueel vlak, maar ook organisaties plukken de vruchten van een gemeenschapsmunt. Ongekend aanbod borrelt zo naar boven bij een vraag. Wist je bijvoorbeeld dat in Mechelen de kringwinkel en sociale organisatie de Keeting hierdoor nauw zijn gaan samenwerken?

Blijven plakken

...ofwel het creëren van sociale samenhang. Ontdek hoe een gemeenschapsmunt hét ideale middel is tegen eenzaamheid. Het verhoogt de participatie en is de katalysator van diverse ontmoetingen. Zo zorgt de TalentO in het cultureel centrum van Roeselare voor een link tussen nieuwkomers en andere inwoners.

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar

Wist je dat talloze inwoners van het Rabot zich jaarlijks zo'n 10.500 uren geheel vrijwillig inzetten voor de wijk? Ze zien de Torekes als een fijne appreciatie voor hun werk.

Bruto lokaal geluk

Wist je dat je in Berchem een uur kan ruilen voor een Buur? De lokale munt zorgt ervoor dat mensen met een vraag geholpen worden door een breed netwerk. Kansengroepen worden bereikt, eigenwaarde stijgt en onbenutte talenten worden ingezet. Met andere woorden: hier draait het om het welzijn.

Reserveer jouw lezing

Lezing Complementaire munten, een hefboom naar een duurzame samenleving?

Kan geld de wereld redden? Natuurlijk niet, geld is slechts een ruilmiddel, zou je denken. Toch is geld méér dan dat. De uitgave van geld maakt dagelijks bepaalde activiteiten in onze samenleving (on)mogelijk en schikt hierbij onze sociale relaties.

Deze lezing van Muntuit vertelt je meer over wat de rol van geld in onze samenleving was, is en zou kunnen zijn. De lezing eindigt met een aantal voorbeelden van complementaire munten. Ze duidt hoe deze parallelle alternatieven een puzzelstukje in de transitie naar een duurzame samenleving kunnen bieden.

Reserveer jouw lezing

Vertelling Barataria, een kroniek over geld

1612: het eiland Barataria wordt gekoloniseerd door schipbreukelingen. Vijfhonderd gezinnen, totaal geïsoleerd van de buitenwereld, moeten hier voortaan hun eigen boontjes doppen. Eerst neemt de kapitein het heft in handen. Maar een land bestuur je niet zoals een schip. Hoe wel? De eilandbewoners steken de koppen bij elkaar. Al snel besluiten ze om hun eigen geld te maken. De parabel “Het wondereiland Barataria” van de econoom Silvio Gesell is een kroniek over het vallen en opstaan van geld op een eiland hier ver vandaan. Of ligt Barataria dichterbij?

Gevierd toneelschrijver Freek Mariën (winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015) maakte voor Muntuit een bewerking van het verhaal uit 1922. In de nabespreking gaan we in op de invloed van geld en rente op onze samenleving.

Reserveer jouw vertelling

Referenties:

 • De Buren van de Abdij, Deelpunt en Dégage (Gent)
 • Cultuurnet / Publiq (Vlaanderen)
 • Muntpunt (Brussel)
 • Vlaamse Gemeenschapscommissie (Brussel)
 • Vlaanderen Circulair (OVAM)
 • Vormingplus (Vlaamse-Ardennen, Antwerpen)
 • Plattelandscentrum Eeklo
 • Pulse - Transitienetwerk cultuur
 • Kenniscentrum Vlaamse Steden
 • Netwerk Bewust Verbruiken
 • HoGent
 • Smart Cities Chair - imec/SMIT
 • Fairisme
 • ...