Webinar: Hefbomen voor zelfontplooiing en integratie

03 Dec 2020

Sinds enkele jaren pionieren onze lokale partners in Roeselare met de gemeenschapsmunt TalentO. Men zet de munt in om de vrijwillige inzet van mensen voor hun gemeenschap te waarderen. Specifiek focust men op talentontwikkeling en integratie van maatschappelijk kwetsbare doelgroepen in een inclusief verhaal.

Hieronder een voorbeeld van een succesverhaal:

"Alaa Dukhan kwam twee jaar geleden met zijn gezin van Syrië naar Roeselare. Hij startte een opleiding lassen, volgde taallessen en hoopt een job te vinden. Maar intussen wil hij iets doen voor de stad die gastvrij is voor hem en zijn gezin. Alaa helpt regelmatig een handje als mensen of organisaties hulp kunnen gebruiken. “Boodschappen doen, een klusje of wat dan ook... ik wil me nuttig voelen”, zegt Alaa. “Soms ga ik helpen in het cultureel centrum in de vestiaire of aan de ingang bij een muziekfestival. Dan krijg ik TalentO’s.” Op de vrijdagse boerenmarkt Lokaal helpt Alaa klaarzetten en sinds de uitbraak van corona ontsmet hij in het ziekenhuis stoelen en tafels. Enkele TalentO’s die hij zo verdiende ruilde hij in voor een treinticket naar Brussel. Andere mogelijkheden om ze te verzilveren zijn een koffie drinken in het eetcafé in de bib, gaan zwemmen, een bioscoopbezoek enzovoort. - Fragment uit De Bond - juni 2020"

Webinar

In dit webinar reflecteerden we op de kansen en uitdagingen om deze munt als inclusieve hefboom in te zetten voor de ontplooiing en integratievan nieuwkomers. Dit webinar werd op 3 december 2020 vertoond en duurt ongeveer een uur. Via onderstaand filmpje kan je het webinar uitgesteld bekijken.

Bij het bekijken van deze video plaatst YouTube cookies op je computer. Omdat het om cookies van een derde partij gaat vragen we hiervoor eerst je toestemming. Door deze video af te spelen ga je akkoord met Youtube's privacybeleid.

Draaiboek

Daarnaast zijn de conlusies uit dit project ook beschikbaar in een draaiboek met stappenplan om de gemeenschapsmunt in te zetten als hefboom voor zelfontplooiing en integratie Download hier het draaiboek

Logo fedasil

Met de steun van Fedasil.