Ik voel me hier nuttig, geapprecieerd en alsof ik er een nieuwe familie bij gekregen heb
Deelnemer Buurtijd

Handige vragenlijst gemeenschapsmunten

Sander Van Parijs

06 Sep 2019

Valerie en Arne, 2 studenten van het Community Service Learning (CSL) programma van UGent ontwikkelden in opdracht van Muntuit en Buurtijd een handige, laagdrempelige en sterk onderbouwde vragenlijst voor gemeenschapsmunten.

Uitgangspunt

Hoe maak je een bevraging om gemeenschapsmunten te evalueren vanuit het deelnemersperspectief?

"De vragenlijst die we ontwikkeld hebben, moest op een attractieve en toegankelijke manier gepresenteerd worden. Dit maakt het voor de deelnemers leuker om in te vullen. Voor de laagdrempeligheid hebben we gekozen om tekeningen toe te voegen. Dat maakt het visueel attractiever en minder saai.", aldus de studenten. "De vragen die we initieel hadden opgesteld hebben we laten nalezen door een trajectcoach kwetsbare groepen", gaan ze verder.

Verrassende vragen en uitkomsten

Soms zijn de vragen en uitkomsten heel verrassend. Als slot vraagt men bijvoorbeeld aan de deelnemers om voor hun gemeenschapsmunt een dier als mascotte te kiezen.

"Het lijkt misschien een absurde vraag, maar je krijgt er goede inzichten door", vertellen Valerie en Arne, "de keuze en verantwoording van een dier geeft een goede indicatie van de visie van de respondent op Buurtijd, waarom ze lid zijn geworden en wat hun aspiraties en verwachtingen zijn".

Welke creatieve antwoorden geven de deelnemers dan?

Een otter (speels, lief, actief, zorgzaam), een koe (in ruil voor gras geeft ze melk), een mestkevertje (onverstoorde doorzetter buiten de schijnwerpers), mieren en een duizendpoten (die kunnen alles, ieder heeft verschillende poten: talenten), een vlieg (overal eens aan snuffelen), een pinguïn (is alleen, maar ze beschermen elkaar ook),...

Wil je de bevraging zelf gebruiken? Hieronder kan je zowel de vragenlijst als het eindrapport van de studenten vinden. De bewerkbare versies kan je ook bij Muntuit vragen.

Vragenlijst Rapport