Zet de lokale economie in de spotlights

Stadsmunt of dorpsmunt

Sander Van Parijs

19 Jun 2019

Gemeenschapsmunten zijn dan wel uniek, we kunnen toch enkele basismodellen onderscheiden. We stellen deze modellen in deze reeks heel gestandaardiseerd voor. In de realiteit komt elk model met zijn eigen lokale variaties en speciale kenmerken. In dit artikel lichten we de stads- of dorpsmunt uit.

Lees ook: wijkmunt, zorgmunt, beleidsmunt, transitiemunt, circulaire munt.

Een stadsmunt of dorpsmunt past in de strategie van een lokaal bestuur om haar lokaal economisch weefsel en handelskern te versterken.

De opkomst van grote ketens en webwinkels zetten de kleinhandel onder druk in vele steden en gemeenten. Burgers en ondernemers worden met deze gemeenschapsmunt aangemoedigd om lokale aankopen te doen. Handelaren worden verenigd onder één vlag.

circulatiemodel stadsmunt Voorbeeld circulatiemodel van een stadsmunt of dorpsmunt.

Hoe gaat het in zijn werk?

De munt is gedekt in euro’s en beperkt omwisselbaar. Enkel de deelnemende handelaren (en de overheid) kunnen de munten uiteindelijk terug naar euro’s omwisselen.

Een publieke dienst of een partner van het lokale bestuur neemt de rol van uitgiftebank op zich. De deelnemers - zowel consumenten, ondernemers als publieke diensten - kunnen de munt in ruil voor euro’s aankopen bij de uitgiftebank. De consumenten gaan ermee naar de lokale winkel.

Handelaren zetten individueel en collectief acties op. Bijvoorbeeld door een korting aan te bieden of door bij een lokale aankoop munten aan de consument te schenken. De munt werkt dan als een getrouwheidspunt. Ondernemers worden gestimuleerd om bij elkaar aankopen te doen en zo de munt verder lokaal te laten circuleren.

Illustratie Bristol Pound De Bristol Pound is een iconisch voorbeeld van citymarketing.

De overheid kan de munten eveneens in omloop brengen. Bijvoorbeeld door toeristen een welkomstpakket met munten aan te bieden. Of door verfraaiings- en starterspremies in de lokale munt uit te geven. De overheid kan de munt ook aanvaarden in ruil voor lokale publieke dienstverlening, belastingen, retributies en dergelijke. Een dorps- of stadsmunt is een middel om het lokale handelsweefsel te versterken. Inwoners, ondernemers en bezoekers worden aangemoedigd om hieraan bij te dragen.

De munt past binnen citymarketingstrategieën en acties om kernwinkelgebieden in de kijker te zetten.

In Vlaanderen is er nog geen voorbeeld van een gelijkaardige munt al komen sommige commerciële getrouwheidssystemen erg in de buurt. Een internationale gerenommeerd voorbeeld is de Bristol Pound.

Kom meer over de verschillende gemeenschapsmunten te weten op onze opleidingsdag "gemeenschapsmunten voor beginners" of lees onze brochure.