Nieuwe projecten in 2020

Sander Van Parijs

23 Dec 2019

In 2020 staan er twee nieuwe geweldige projecten op stapel:

  1. "Verspulling – van deelplatform naar community van materiaalverzorgers en delers": het project wil onze collectieve materialenvoetafdruk helpen verlagen aan de hand van een online deelplatform in combinatie met een gemeenschapsmunt. Het partnerschap vertrekt vanuit twee proeftuinen met een inclusieve community. Centraal staan het beheer van en de zorg voor materialen, het waarderen van de inzet en de ontwikkeling van vaardigheden. Een project in samenwerking met Peerby (WijDelen), TalentO (VOC Opstap), Buurtijd (buurtwerk Posthof) en Netwerk Bewust Verbruiken.

  2. "Digitale toolkit gemeenschapsmunten": in een tijd waarin cryptomunten boomen en Facebook een eigen wereldmunt lanceert, is het onaanvaardbaar dat een sociaal-culturele praktijk als gemeenschapsmunten nog geen digitale oplossing op maat heeft. Dit project vormt een diepgaand onderzoek naar de market fit van een digitale toolkit om in een handomdraai een eigen digitale gemeenschapsmunt op poten te zetten en is een cruciale stap binnen het plan om deze toolkit te ontwikkelen.De toolkit moet iedereen in staat stellen om gemeenschapsmunten als hefboom voor een meer duurzame, inclusieve en participatieve samenleving te ontdekken. Een innovatief partnerschap tussen Muntuit en The Studio.

Beide projecten zijn mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse Overheid, beleidsdomein Cultuur (Sociaal-cultureel volwassenenwerk).

Daarnaast blijven onderstaande projecten in 2020 lopen:

  • TalentO (Roeselare, VOC Opstap en partners) verbindt nieuwkomers met het lokale gemeenschapsleven en waardeert betekenisvolle vrijetijdsbesteding voor een warme stad.
  • LoREco (Vlaanderen) is een traject samen met Howest en Happonomy om door middel van een actieonderzoek een gemeenschapsmunt met basisinkomen te ontwikkelen.
  • Oh-Coin (Sint-Niklaas) verkent samen met verschillende stakeholders (burgers, organisaties, handel, stadsbestuur) hoe de transitie van de bestaande stadspunten naar een stadsmunt een maatschappelijke meerwaarde kan betekenen.
  • Tot proffijt van de ghemeensaemheijt (Eeklo, Plattelandscentrum Meetjesland) verkent de werking van een gemeenschapsmunt binnen het kader van participatieve plattelandsontwikkeling, streekproducten en erfgoed.

Kortom: 2020 belooft een ongelofelijk boeiend jaar te worden!