02/04

Lezing "Monetary plurality"

Sander Van Parijs

02 Apr 2019

Stadsmunt, Torekes en euro’s – waarom een veelvoud aan munten ons sterker maakt

Het Gentse stadsbestuur wil naast de euro haar eigen stadsmunt invoeren. Zo creëert ze een innovatieve en hedendaagse hefboom om de lokale economie te stimuleren en bouwt ze verder op wat er al bestaat. Want er zijn al de wijkmunten Torekes en Pluimen en sommige winkels aanvaarden Bitcoins en andere digitale betaalsystemen.

Maar hoe zit dat nu eigenlijk echt met “monetary plurality”: wanneer is het zinnig en wanneer niet? Bestaat er zoiets als inferieur geld en wat is dat dan? Hoeveel munten kan een gewone burger mentaal in zijn portefeuille beheren? En hoe kan het beleid deze veelvoud aan munten kaderen of zelfs stimuleren?

Dr. Georgina M. Gomez (Erasmus Universiteit Rotterdam) doet al jaren onderzoek naar het fenomeen. Ze kent zowel de reële economische praktijken als de theoretische discussies over “Monetary Plurality” op haar duimpje. Haar lessen tekende ze samen met internationale collega’s op in het boek “Monetary Plurality in Local, Regional and Global Economies” (Routledge 2018) en deelt ze binnenkort ook met ons in Gent.

Panelgesprek: 'Lokale munten in de praktijk'

Wim Van De Putte - Uitmuntend Limburg vzw werkt momenteel samen met 9 Limburgse lokale besturen aan de LimbU, een gemeenschapsmunt die inzet op duurzaamheid, gemeenschapszin en lokale producten.

Gregory Cremmerye - Samenlevingsopbouw Gent, neemt deel vanuit zijn ervaring als trekker van de sociale gemeenschapsmunt Torekes in de Gentse Rabotwijk. Met deze lokale munt zetten ze in op buurtzorg, burenzorg en milieuzorg.

PRAKTISCH

Dinsdag 2 april 2019 om 19u30 – 22u

Locatie: Auditorium André Devreker (0 HOV), Campus: Campus Tweekerken - Tweekerkenstraat 2, 9000 Gent

ORGANISATIE VAN

INSCHRIJVEN

5 € incl. drankje (gratis voor studenten). Inschrijven via Oikos.

Schrijf je nu in

Deel het Facebook-evenement