Inspiratie voor lokale economische veerkracht in en voorbij coronatijden - deel 2: Sardex

16 Apr 2020

Wereldwijd zijn er vele inspirerende initiatieven te vinden waarbij een flinke dosis ondernemerschap en creativiteit een lokale economie veerkrachtig maakt. Vaak zit ook een eigen gemeenschapsmunt in de gereedschapskist.

In deze barre coronatijden delen we graag met jullie een prachtig verhaal vanuit het zuiden van Europa.

Drie jaar geleden vertelden Henk van Arkel, Dirk Holemans en Michel Bauwens ons over hoe het eiland Sardinië met de financiële crisis niet bij de pakken bleef zitten (🎞bekijk hier de bank2basics-lezing weer, een organisatie van Muntuit ism FairFin en Oikos).

Het Sardijnse antwoord was Sardex.net, een eigen lokale munt aanvullend op de euro. Sinds deze lezing heeft men niet stil gestaan en is het project blijven rollen.

Sardex blijft rollen

Originele berichtgeving: Italiaans persbureau ANSA (september 2019), ons bereikt en vertaald door STRO (Social Trade Organisation)

‘Meer dan 500 miljoen eenheden verhandeld in ongeveer negen jaar, waarvan 65 miljoen alleen al in de laatst acht maanden; vierduizend bedrijfsleden alleen al op Sardinië en tienduizend in het hele land, kantoren in Venetië, Lombardije, Piëmont en Emilia-Romagna en meer dan een miljoen transacties tussen leden in 11 maanden.'

Sardex heeft zich sinds haar ontstaan in 2009 ontwikkeld tot een robuust en betrouwbaar commercieel kredietnetwerk dat naar de toekomst kijkt.

Oprichters van Sardex doen hun uitleg in de Financial Times

‘We zijn tevreden met de bereikte resultaten’, zegt Giuseppe Littera, samen met Gabriele Littera, Franco Contu en Piero Sanna oprichter van Sardex. ‘Dit is een belangrijke mijlpaal die ons stimuleert om met nog grotere overtuiging door te gaan op deze weg. Dit jaar zijn al 65 miljoen eenheden verhandeld en hebben zich 23 duizend nieuwe deelnemers bij het project aangesloten’.

Voor de komende tijd is het doel het netwerk nog verder te laten groeien en de overheid er nauwer bij te betrekken.

Het uiteindelijke doel van Sardex is om een lokaal georiënteerde netwerk-economie op te bouwen. Bedrijven en professionals die zich aansluiten, kunnen binnen Sardex betalingen ontvangen en aankopen doen en zichzelf binnen het netwerk aanprijzen.

Hedendaagse technologie maakt betalingen in Sardex een fluitje van een cent.

Voor consumenten is vorig jaar Sardex Bisoo opgezet, een netwerk voor privédeelnemers. Deze kunnen voor euro's een tegoed in Sardex aankopen dat ze kunnen besteden bij de duizenden deelnemende bedrijven.

‘Het is een geweldig middel om het netwerk verder te ontwikkelen, sociale cohesie te creëren en lokale bedrijven en winkels te ondersteunen’, aldus Contu. ‘Om het gebruik van het Sardex-netwerk te vergemakkelijken hebben we geïnvesteerd in technologie die de toegang eenvoudiger maakt.’ Bedrijven uit verschillende sectoren doen aan het netwerk mee. Met meer dan 40% is de dienstensector het best vertegenwoordigd.

‘De effecten op lokale bestedingen zijn positief’, aldus Littera. ‘Sinds de oprichting van Sardex Bisoo in 2018 hebben 6 miljoen lokale transacties plaatsgevonden en is het netwerk uitgebreid met 20 duizend consument-leden.’

Bekijk hieronder de introductie van Henk van Arkel over Sardex.net op onze bank2basics-avond:

Bij het bekijken van deze video plaatst YouTube cookies op je computer. Omdat het om cookies van een derde partij gaat vragen we hiervoor eerst je toestemming. Door deze video af te spelen ga je akkoord met Youtube's privacybeleid.