Gent telt een uitzonderlijke expertise in dit domein
Michel Bauwens

Gent klaar voor stadsmunt

Sander Van Parijs

28 Jun 2017

Na 3 maanden participatief onderzoek ronden de Belgische transitiedenker Michel Bauwens en projectmanager Yurek Onzia hun studie af naar de mogelijkheden en rol van Gent als commonsstad van de toekomst.

In hun slotrapport schenken ze veel aandacht aan de mogelijkheden van het invoeren een lokale munt. Een bloemmlezing:

  • "Gent is naar ons aanvoelen zeker klaar om een nieuwe stap te zetten naar een lokale munt voor de ‘normale’ economie" zo luidt één van de aanbevelingen.
  • "Gent is al actief op het gebied van complementaire munten, zoals de Torekes in de Rabotwijk en de Pluimen in Ledeberg. Beide projecten hebben een sterke sociale inslag en zijn sterk gericht op de doeleinden van de sociale economie."
  • "Gent telt ook een uitzonderlijke expertise in dit domein, denken we o.a. aan het Muntuit innovatieplatform en netwerk. Gent is hier dus klaar om verdere stappen te zetten, en zou met name een of meerdere projecten kunnen ondersteunen met bredere ambitie. Een initiatief om de Gentse middenstand en KMO-economie te ondersteunen, zoals het business-to-businessinitiatief Sardex in Sardinië (Sardex.net), dat door zijn succes ondertussen in heel Italië aan het uitdijen is, zou ook in Gent zeer interessant kunnen zijn en ook noodzakelijk."

Het volledige rapport valt hier na te lezen.