Geef engagement aan je geld

18 Feb 2021

Benieuwd wat er met je geld gebeurt eenmaal het op je rekening staat? Het slaapt namelijk niet op de bank. De financiële keuzes die banken vandaag met dat geld maken, bepalen hoe de wereld van morgen eruit ziet. Een bank heeft de keuze om te investeren in groene energie of in wapenbedrijven. Hoe komt het dat nog zoveel geld wordt geïnvesteerd in praktijken die slecht zijn voor onze wereld?

Jozef Vandermeulen van FairFin legt uit wat er achter de schermen van een bank gebeurt. En waarom we voor een sociaal rechtvaardige en duurzame wereld een nieuw financieel systeem nodig hebben dat transparant, rechtvaardig en democratisch is.”

Johan Elsen van Oikocredit getuigt waarom hij er resoluut voor gekozen heeft om zijn geld op een andere – duurzame – manier aan te wenden dan via de klassieke spaarformules. Aan de hand van drie vragen leidt hij je op weg om zelf op een meer duurzame manier tegen je spaargeld aan te kijken. En hij laat ons meteen ook kennis maken met het duurzaam alternatief dat Oikocredit biedt voor je spaargeld.

Saar Fivez van Muntuit tenslotte maakt ons wegwijs in de wereld van lokale munten :Geld is een afspraak en die kan je met jouw eigen munt veranderen. Wereldwijd winnen gemeenschapsmunten aan populariteit. In Beieren steunt de Chiemgauer plaatselijke verenigingen en goede doelen. De Bristol Pound stimuleert de lokale economie. In Gent belonen de Torekes wijkbewoners voor hun inzet en zorgen ze voor verbinding. Waarom zouden jullie starten met een eigen munt?

Na de drie presentaties van telkens 20 minuten volgt een afsluitend debat op basis van de vragen van de online deelnemers.


Op deze avond maken we kennis met nieuwe manieren om ons (spaar)geld zinvol en duurzaam te beleggen. We kijken mee achter de schermen van het geldverkeer en wat de klassieke banken doen met het geld dat we hen toevertrouwen. We kunnen meer doen dan we denken om onze wereld duurzamer te maken.

Praktisch

  • Online via deze Zoomlink en passcode '9000'
  • Van 20u00 tot 21u30
  • Toegang: gratis
  • Inschrijven is niet nodig, enkel tijdig de link openen
  • Meer info: Dirk Desmet - dirkdesmet1@telenet.be