Prachtcollectie Nationale Bank is vernieuwd

Museum toont hoe geld per definitie van de gemeenschap is

Sander Van Parijs

08 Feb 2018

Begin 2018 heeft het Museum van de Nationale Bank haar permanente collectie grondig vernieuwd. Nieuwe technologie en installaties helpen de bezoeker om op een laagdrempelige manier kennis te maken met ons geldsysteem. Muntuit ging met de collega’s van Socrowd en FairFin een kijkje nemen en maakte snel even de balans op.

Op het gelijkvloers kom je meer te weten over de werking van de centrale bank. De informatie balanceert tussen degelijk en eenvoudig. Zo komen we te weten hoe geldcreatie (en –vernietiging) werkt. Namelijk wanneer een commerciële bank geld uitleent (of terugkrijgt).

Ook over de werking van de beleidsrente krijgen we uitleg. Al serveert men deze informatie met een behoorlijke scheut wishful thinking. Dat de ECB zich over dit beleidsinstrument al jaren in de haren krabt zijn ze blijkbaar even vergeten. Net het uitblijven van het verwachte effect van lage rente maakte dat de ECB met bijkomende geldschepping (ook wel “QE” genoemd) begon. Ook na een lange uitleg over de noodzakelijkheid van groei, besluit men dat "kwantiteit niet automatisch gelijk is aan kwaliteit"... spijtig dat daar geen bijkomende uitleg bij komt.

Tja… eenvoud komt met een prijs zeker. Al zou enige vorm van bescheidenheid en bijkomende maatschappelijke reflectie de grandeur van het gebouw verder sieren.

Een verdieping hoger komen we meer te weten over de geschiedenis van “Geld” in haar vele vormen en betekenissen. Zo benadrukt het museum dat geld “een kwestie van vertrouwen en goede afspraken” is.

Deze afspraken verschillen over tijd en ruimte. In de prachtige collectie maak je o.a. kennis met goederengeld (zoals de stenen van de Yap, de graangiro’s uit de Oudheid, kaartspelen enz.), met allerlei bijzondere briefjes en munten, met het ontstaan van nieuwe kredietinstrumenten, met virtueel geld avant la lettre, … en met de etymologie van woorden als “Bank” en “Beurs”.

Praktijkmunters kunnen in dit tweede deel van de collectie zeker hun hart ophalen. Al zou een bijkomend luik over gemeenschapsmunten natuurlijk niet misstaan ;-)

PS: wisten jullie dat heel veel gemeentebesturen tijdens de Eerste Wereldoorlog hun eigen geldbriefjes drukten? Dat de Nationale Bank werd opgericht door de banken zelf omdat het vertrouwen van de bevolking in de banken en hun eigen briefjes verdwenen was? En dat Victor Hugo een belangrijke initiële aandeelhouder was?