In memoriam: Bernard Lietaer (1942 - 2019)

Sander Van Parijs, Hugo Wanner

05 Feb 2019

Bernard zette als internationaal gerenommeerde geldexpert gemeenschapsmunten op de kaart. In theorie en in de praktijk. Het was een enorm genoegen om met deze joviale en visionaire persoon samen te mogen werken. Hij blijft een grote inspiratiebron voor het dagelijks werk van Muntuit.

Bernard, geboren in Lauwe, bereisde met zijn bevlogen ideeën de hele wereld. We ontmoetten hem voor het eerst op een conferentie in Ierland hoewel hij toen in California woonde. Samenwerking begon met studiewerk voor de Letsgroepen in Vlaanderen, waar hij input gaf voor de juridische knelpunten.

Later inspireerde hij de Vlaamse overheid met zijn ideeën over complementaire munten, wat leidde tot de start van de gemeenschapsmunt ‘Toreke’ in de Gentse Rabotwijk en de leermunt in het atheneum Wispelberg. Een intensief proces waar hij zich ontpopte als inspirator en innovator. En een heel joviale man boordevol ideeën, steeds op zoek naar verbetering.

In zijn publicaties schetst hij de visie en theorie voor een grote en noodzakelijke verandering in ons geldsysteem. Wereldwijd vindt deze visie weerklank. En op bescheiden schaal doch op meerdere locaties of in verschillende contexten heeft hij ze mee waargemaakt. Zijn droom gaat echter verder en wil dit op ruime schaal realiseren als een ecosysteem dat het samenleven van de mensheid dient.

Met Muntuit werken we mee in die richting en vormen we hierin een van de vele schakels. Zo willen we onze inspirator en vriend Bernard blijven gedenken.

Hugo en Sander

- in naam van Muntuit -

👉🎬 Bekijk hier het prachtige interview dat hij in 2016 aan onze collega’s van Monneta gaf

👉 De Tijd: online bericht / krantentartikel

👉 De Standaard: online bericht