10 jaar wijkmunt Torekes

22 Jan 2021

De Gentse wijkmunt Torekes bestaat 10 jaar. De complementaire munt van Samenlevingsopbouw Gent in de Rabotwijk zorgde in 10 jaar tijd voor een hechtere gemeenschap. Om dat te vieren, lanceert Samenlevingsopbouw Gent een nieuw biljet van 20 Torekes.

Een korte geschiedenis

De bewoners van de Rabot-Blaisantvest konden 10 jaar geleden voor het eerst Torekes gebruiken om een tuintje te huren op de toen braakliggende Tondeliersite. Torekes kon je toen (en vandaag) enkel verdienen met projecten die buurt- en milieuzorg stimuleerden. Vandaag kan je rond het Rabot in een tiental winkels betalen met Torekes. Jaarlijks worden zo'n 220.000 Torekes omgezet in 22.000 euro en dat dankzij 9.000 uren vrijwilligerswerk.

De volgende 10 jaar

De ambities rijken verder, binnenkort lanceert Samenlevingsopbouw een digitale munt via een app en is er de hoop ooit een gemeenschapmunt op stadsniveau te realiseren. Daarnaast wil Samenlevingsopbouw Gent niet alleen vrijwilligerswerk, maar ook jobs gaan creëren.

Bij het bekijken van deze video plaatst YouTube cookies op je computer. Omdat het om cookies van een derde partij gaat vragen we hiervoor eerst je toestemming. Door deze video af te spelen ga je akkoord met Youtube's privacybeleid.

Meer informatie over de Torekes vind je op hun website

Bron: De Gentenaar