Vorming

Beeld Muntuit

Lezing Een eigen munt, zin of onzin?

Overal in de wereld winnen lokale munten aan populariteit. De inwoners van Bristol steunen met hun eigen Bristol Pound de lokale economie. In Beieren investeert de Chiemgauer in plaatselijke verenigingen en projecten. Dichter bij huis bewijzen de Torekes al jaren hun belang voor de bewoners van het Rabot.

Waarom zou je je eigen munt invoeren? Met gemeenschapsgeld kan je zelf afspraken maken. Zo geef je de munten een doelstelling mee. Lokaal geld kan langer binnen de gemeenschap circuleren. Wat op termijn zowel lokale handelaars als consumenten ten goede komt. Gemeenschapsgeld kan ook positief gedrag belonen of maatschappelijke projecten ondersteunen. Het verhoogt dus de sociale en economische slagkracht van jouw gemeenschap.

Deze lezing gaat in op de vraag of een lokale munt in jouw gemeenschap een goed idee is.

Lezing Complementaire munten, een hefboom naar een duurzame samenleving?

Kan geld de wereld redden? Natuurlijk niet, geld is slechts een ruilmiddel, zou je denken. Toch is geld méér dan dat. De uitgave van geld maakt dagelijks bepaalde activiteiten in onze samenleving (on)mogelijk en schikt hierbij onze sociale relaties.

Deze lezing van Muntuit vertelt je meer over wat de rol van geld in onze samenleving was, is en zou kunnen zijn. De lezing eindigt met een aantal voorbeelden van complementaire munten. Ze duidt hoe deze parallelle alternatieven een puzzelstukje in de transitie naar een duurzame samenleving kunnen bieden.

FairFin Lezing Wat doet de bank met mijn geld?

Zeker sinds de financiële crisis, staan banken volop in de spotlights. En toch is er nog steeds verwarring en onduidelijkheid over wat banken eigenlijk doen met ons geld. Wil je graag weten wat er gebeurt achter te schermen van een bank?

Deze lezing wordt aangeboden door onze partner FairFin en richt zich op groepen volwassenen. Er is geen economische voorkennis vereist. Boeking via FairFin.

Vertelling Barataria, een kroniek over geld

1612: het eiland Barataria wordt gekoloniseerd door schipbreukelingen. Vijfhonderd gezinnen, totaal geïsoleerd van de buitenwereld, moeten hier voortaan hun eigen boontjes doppen. Eerst neemt de kapitein het heft in handen. Maar een land bestuur je niet zoals een schip. Hoe wel? De eilandbewoners steken de koppen bij elkaar. Al snel besluiten ze om hun eigen geld te maken. De parabel “Het wondereiland Barataria” van de econoom Silvio Gesell is een kroniek over het vallen en opstaan van geld op een eiland hier ver vandaan. Of ligt Barataria dichterbij?

Gevierd toneelschrijver Freek Mariën (winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015) maakte voor Muntuit een bewerking van het verhaal uit 1922. In de nabespreking gaan we in op de invloed van geld en rente op onze samenleving.

Spelenderwijs Experimenteren met verschillende vormen van geld

Het geldsysteem op een speelse wijze aanpakken? Dat kan! Verschillende hedendaagse en historische muntsystemen passeren de revue. Welk systeem verhoogt de spelvreugde? In hoeverre lijkt het resultaat op ons huidig geldstelsel?

Vraag vrijblijvend een offerte

Referenties:

 • De Buren van de Abdij, Deelpunt en Dégage (Gent)
 • Cultuurnet / Publiq (Vlaanderen)
 • Muntpunt (Brussel)
 • Vlaamse Gemeenschapscommissie (Brussel)
 • Vlaanderen Circulair (OVAM)
 • Vormingplus (Vlaamse-Ardennen, Antwerpen)
 • Plattelandscentrum Eeklo
 • Pulse - Transitienetwerk cultuur
 • Kenniscentrum Vlaamse Steden
 • Netwerk Bewust Verbruiken
 • HoGent
 • Smart Cities Chair - imec/SMIT
 • ...